Ny genteknologi, særlig genredigering med CRISPR, er i ferd med å revolusjonere hvordan vi kan produsere mat, og tas i bruk i et forrykende tempo verden over. Mange utvikler planter og dyr som blant annet kan bidra til et mer bærekraftig land- og havbruk. Samtidig kan så kraftfull teknologi få store konsekvenser hvis den ikke brukes med omhu. Nå er temperaturen høy både i Norge, EU og i resten av verden, i debatten om hvordan genteknologi skal reguleres, særlig når ny teknologi er i ferd med å viske ut gamle skillelinjer for hva som er (eller bør være) innenfor og utenfor loven.
Hvordan kan vi som samfunn legge til rette for å utnytte potensialet i genredigering, samtidig som vi sikrer at teknologien brukes på trygge, bærekraftige, samfunnsnyttige og etisk forsvarlige måter? Sentrale virkemidler er hensiktsmessig regulering og en nyansert, kunnskapsbasert og ansvarlig samfunnsdialog som ivaretar forbrukertilliten.