Muggsoppgifter har blitt et økende problem på verdensbasis, antakelig på grunn av globale klimaendringer. De siste årene har bruken av planteproteiner vært økende i laksefôr og derved også risikoen for forurensning av giftstoffer fra muggsopp (mykotoksiner). Deoxynivalenol (DON) er et mykotoksin som produseres av feltsopp av Fusarium slekten.
Formålet var å utføre en innledende studie for å undersøke om korttidsfôring med mykotoksinet DON påvirker organhelse og filetkvalitet hos oppdrettslaks.
Forsøket ble gjennomført med 3 kilos oppdrettslaks. Fôret som ble benyttet var enten et standardfôr eller et fôr som var tilsatt kjemisk fremstilt DON (Int'l Business Dept. Nanjing Chemlin Chemical Industry Co.,Ltd: 1-[2-CHLORO-6-[[(3-IODOPHENYL)METHYL]AMINO]-9H-PURIN-9-YL]-1-DEOXY-N-METHYL-BETA-D-RIBOFURANURONAMIDE). Innholdet av DON ble analysert til 7,3 μg/kg DON i ferdig fôr (ekstrahert med 80% metanol, 20% vann; ekstraktet analysert på høyoppløselig LC-MS/MS ved NVI). Fôringsperioden varte i 8 uker. Alle fôr ble toppcoatet med rapsolje for å unngå smaksforskjeller mellom fôrene.
Rundvekten etter fôringsperioden var på henholdsvis 4,2kg og 4,3kg for laksen som fikk kontrollfôr eller fôr tilsatt DON (P>0.05). Det vi si at DON ikke hemmet tilveksten. Vi fant heller ingen negativ effekt på fôrfaktor eller katarakt. Imidlertid viste kortidsstudien at innblanding av DON i fôret ga mer sammenvoksing av organer (speilberg score), og leveren endret utseende til en mørkere farge. For enkelte fisk var leveren unormalt kirsebærfarget. Det var ingen forskjell i melanisering av bukhinne, organer eller filet for laksen som fikk fôr med DON, men filetfargen var blekere.